Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Aktualizace na nový internetový prohlížeč Microsoft Edge vyvolaly nemálo pozdvižení, což platí i o faktu, že tento browser založený na jádře Chromium nelze odinstalovat. Společnost Microsoft nyní vysvětluje proč.
doriel (497) | 15.9.202015:08
Tyhle prohlášení o jejich dokonalosti mě fakt nebaví. Radši jsem přešel na českou Fedoru a tyhle s****y už neřeším :)
Odpovědět0  0
pcmaker (263) | 11.9.202020:26
Které aplikace to jsou? Rád bych je odinstaloval.
Odpovědět1  1
LukasCo (3) | 10.9.20208:04
Přátelé. Za prvé.
Já tady nechci obhajovat Edge, jak je výborný, ale vidím tu komentáře, jak je to strašný prohlížeč a bůh ví co. Víte, že tento nový Edge je vlastně Chrome, akorát s jiným vzhledem, dalšími funkcemi a lepší optimalizací? Ano, používá jádro Chromu a je přitom lépe optimalizován, než Chrome samotný. Původní Edge nebyl příliš dobrý, to je skutečně pravda, ale tento je opravdu dobrý a musím skutečně říct, že ty negativní poznámky naprosto nechápu. Navíc podporuje nejen veškeré Edge doplňky, ale také doplňky Chromu.

No a za druhé, odinstalováním výchozího prohlížeče se nepřijde pouze o prohlížeč samotný, ale mohlo by to narušit řadu dalších aplikací, které využívají funkci webu či web view.
Odpovědět0  0
DrQQ (301) | 10.9.20206:18
Pokud tam potřebuje něco pro komunikaci, ve W10 je curl. Pak už stačí jen test a hláška, ­"Nemáš prohlížeč, nainstaluj Edge."
Odpovědět2  0
Tech-boy.lukas (1488) | 9.9.202011:09
Jde odinstalovat, ale tak složitě že to běžný uživatel neudělá. Mrkvosoft to zařídil tak že to nejde ani powershellem. No v něčem má ta výmluva mrkvosoftu pravdu, že nějaký prohlížeč je dneska třeba prakticky pro vše. Ale to mi ho nemusel vnutit v aktualizaci když prohlížeč mám. Musel jsem ho odebrat tímto. https:­/­/winaero.com­/download.php?view.1835 Jak říkám powershellem nešel, ani cmd. A zůstanou tam i tak nějaké soubory, vzít si práva a smazat je nejde, musel jsem to smazat linuxem
Odpovědět1  1
Tech-boy.lukas (1488) | 9.9.202017:11
:­-­( mrkvosoft zjistil že ho nemám tak mi ho poslal v aktualizaci
Odpovědět3  0
doriel (497) | 15.9.202015:20
Používáte­-li takovéto programy, jste na nejlepší cestě si nabourat mechanismy Windows Update. Což je vlastně pozitivní výstup :­) takže směle do toho. Mě Edge nevadí, stejně ho nepoužívám. Jednou jsem ho zapnul a sám si nasosal data z Opery a údaje o mě ­- doména, uživatel, ... už další šanci nedostane. Microsoft stejně za 5 let ukončí podporu :D
Odpovědět0  0
Simik (358) | 9.9.20206:33
"V tomto je potřeba uznat, že vysvětlení Microsoftu dává smysl.­"

Mně teda závislost operačního systému na webovém prohlížeči smysl nedává.
Odpovědět3  4
KRoman47 (37) | 9.9.20206:44
Přirovnal bych to k Android System WebView, po kterém aplikace na Androidu také sahají při načítání webových prvků, jinak by asi každá taková aplikace musela mít v sobě vlastní, navíc by si každý vývojář musel takový webový prohlížeč sám programovat.
Odpovědět5  2
Simik (358) | 9.9.20207:13
V článku je uvedeno ­"podpůrné aplikace­" což si vykládám tak, že se jedná o součást OS.

Tuším, že Android jako takový funguje i bez toho. I kdyby ne, pořád mi nepřijde dobrý nápad mít OS závislí na webovém prohlížeči­/engine.
Odpovědět3  1
Pavel Matějka (1648) | 9.9.20207:28
Nějaký zobrazovač potřebuje většina tzv. moderních aplikací. Tedy těch, co jdou instalovat ze Store.
Odpovědět2  1
Simik (358) | 9.9.20208:01
I přesto mi nedává smysl, aby na něm byl závislý OS, byť jsou to podpůrné aplikace.

I v tom uzavřeném Androidu jde to zobrazovací jádro vyměnit.


BTW.: Jak to řeší např. Linux­/GNU, BSD či Apple?
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (4972) | 9.9.20208:15
"I v tom uzavřeném Androidu jde to zobrazovací jádro vyměnit. ­"

Jde o to, aby bylo zaručena přítomnost alespoň jednoho zobrazovacího jádra. Podpůrnou aplikací může být cokoli. Vždyť už třeba i taková nápověda dnes neběží ve své vlastní aplikaci, ale v prohlížeči. Nebýt tam prohlížeč, nezobrazíš si nápovědu. Webový prohlížeč dnes umí spoustu věcí. Je jednodušší nechat to běžet přes prohlížeč ­(nebo jeho vykreslovací engine­), než pro každou věc dělat speciální aplikaci. Mně to naopak smysl docela dává.
Odpovědět5  2
Simik (358) | 15.9.202010:15
Smysl Vám to IMO dává, protože neberete v úvahu bezpečností rizika.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 15.9.202010:42
Ta bezpečnost má být takto horší nebo lepší? Není jednodušší i bezpečnější opravit chybu na jednom místě, než se starat o aktualizaci několika aplikací, kde je mnohem snazší na něco zapomenout? Pokud si má každá aplikace zajišťovat vlastní engine, není právě to spíše vyšším bezpečnostním rizikem, že si každá s sebou přinese nějakou bezpečnostní díru, a že je větší riziko, že tato chyba nebude opravena?
Odpovědět2  0
Simik (358) | 17.9.20207:15
Engine již dávno není jen statický zobrazovač. Používat jádro internetového prohlížeče na zobrazování nápovědy mi prostě přijde overkill.
Které aplikace OS potřebují pro svoji funkci jádro internetového prohlížeče s javaskriptem, přehrávačem videa, podporou pluginů a dalších věcí běžných v internetových prohlížečích?

To je takový problém tu nápovědu zobrazovat v jiném ­(uživatelem nastaveným jako výchozí­) prohlížeči?

Myslím, že bezpečnost bude horší. Myslím, že je snazší udržovat dvě jednoduché věci než jednu složitou.
Nebo jinak, myslíte že moloch typu Chrome bude bez chyb? I kdybych byl ochoten připustit, že se to může stát, tak je neustále vyvíjen a ty chyby se tam zase objeví.



"Pokud si má každá aplikace zajišťovat vlastní engine, není právě to spíše vyšším bezpečnostním rizikem, že si každá s sebou přinese nějakou bezpečnostní díru, a že je větší riziko, že tato chyba nebude opravena?­"
Jednotlivé aplikace lze IMO lépe zajistit, aby nemohly napáchat škodu než celý OS.


Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4972) | 17.9.20209:09
"To je takový problém tu nápovědu zobrazovat v jiném ​­(uživatelem nastaveným jako výchozí​­) prohlížeči? ­"

Ale tu nejde o to, že by nešlo to zobrazit v jiném prohlížeči, ale o to, že je nutné zajistit, aby tam byl alespoň jeden. Ono by bylo docela k vzteku, kdybyste odinstaloval Edge a pak třeba při přeinstalaci Chromu byste ho nemohl odinstalovat, protože byste tím smazal jediný funkční prohlížeč. Takže abyste mohl odinstalovat Chrome, musel byste nainstalovat zpět Edge nebo třeba Firefox. Který byste pak po úspěšné přeinstalaci Chromu byl oprávněn zase smazat. Nevím, nevím, ale moc jednoduché mi to nepřijde.

"Myslím, že je snazší udržovat dvě jednoduché věci než jednu složitou.­"

To možná ano, ale pokud je těch aplikací 50? WebView2 je standardem, na kterém běží nejen aplikace Microsoftu, ale i jiných. Je potřeba zajistit, aby to tam bylo. Pokud si každá aplikace bude programovat co chce jak chce, tak nemáte šanci zajistit, že to v případě nalezení problému bude opraveno. Je podstatně větší šance, že to Microsoft opraví, a když tak učiní, tuto chybu opraví pro všechny aplikace.

Příklad, několik aplikací bude používat funkce nějaké knihovny. Aby bylo zajištěno, že to bude fungovat, nesou si ji s sebou ­(stejnou knihovnu tak patrně budete mít na počítači několikrát, to není moc úsporné­) ať už přímo ve svém adresáři nebo někde ve Windows. Každá aplikace může mít jinou verzi této knihovny. Teď se zjistí, že třeba do verze X.Y je tam závažná chyba. Opravdu zajistíte, že třeba 10 vývojářů přijde s aktualizací? Zajistíte, že i když zázrakem všichni přijdou s aktualizací, že každý uživatel si aktualizuje všechny aplikace na novou verzi, která nebude mít chyby? Vám to opravdu přijde bezpečnější? Není bezpečnější, když to jde přes jedno hrdlo, které jedinou opravou vyřeší problém pro všechny aplikace všech vývojářů využívajících danou knihovnu?

Jasně, že Edge i Chrome budou mít chyby. Ale jde o to, že oprava chyby to opraví všude a snižuje to riziko, že budete mít na počítači desítky aplikací, které budou děravé, protože je uživatel neaktualizuje.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 17.9.20209:22
Souhlas, ale za ten marast si do jisté míry může MSFT sám. Opustil IE, udělal Edge, zjistil že vyvíjet vlastní browser je pro něho ztráta času a nic za to nedostane ­(ale fuj!­), tak si koupil hotový engine. Ten bordel si dělá sám i co se updatů týče.
A naopak s čím nesouhlasím je, že tam MUSÍ být přítomný. Když nemám program na otevírání *.dwg taky se ten SW musím stáhnout! A mimochodem mrkněte na CVE­-2020­-1472 ­- tomu říkám díra v OS! :­)

Problém je v tom, že když začnete psát do startu nebo Cortany, je to svázané s ­(chr­)Edgem a hledání běží přes něj, nezávisle na tom jaký mám výchozí prohlížeč. Takže MSFT zase neříká celou pravdu. Opravdu nevím jestli by to šlo i bez browseru, ale zdravý selský rozum říká, že by to fungovat mělo.
A mimochodem co se vlastně stalo s enginem nápovědy? Od W95 byl stejný a funkční :)
Odpovědět0  0
Simik (358) | 18.9.202010:56
1, Mě to nijak složité nepřijde. Prostě místo blokování odinstalace Edge, bude blokovat­(varovat při odinstalaci­) aplikaci právě využívanou pro API.
Zneschopnit OS lze určitě i mnoha jinými způsoby, než odinstalací prohlížeče, který není využíván.

2, Přijde mi jednodušší udržovat 50 jednoduchých aplikací než když budou všechny natlačeny do jednoho programu.

Odříznout potenciálně nebezpečnou aplikaci lze poměrně snadno ­- firewall, sandbox, omezená práva atd.
Nespouštíte snad všechny aplikace s přístupem na internet a pod administrátroským účten, ne?
Jak to uděláte se součástmi OS?

Součásti OS, o kterých je článek by snad také udržoval Microsoft ­- to Vaše zobrazení nápovědy.

Jiné aplikace, které si nosí vlastní engine což stejně dělají, místo toho aby se spolehli na Microsoftí API. Jak zajistí Microsoft jejich kvalitu? Nijak.

V roce 2015 měl Chrome údajně 12miliónů řádků kódu. Tohle cpát jako součást OS ­(=OS je na tom závislý!­) mi fakt bezpečné nepřijde.

Jak zmíněné standardy řeší Linux, BSD a jiné, které jsou s bezpečností poněkud jinde než MS?
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4972) | 18.9.202011:34
"Součásti OS, o kterých je článek by snad také udržoval Microsoft ​­- to Vaše zobrazení nápovědy.­"

Je ale velký rozdíl, jestli tu chybu opraví v jedné aplikaci, čímž ji opraví pro všech 50 aplikací, nebo bude muset opravit všech 50 aplikací zvlášť. To opravdu není jednodušší. Ani o trochu.

"Zneschopnit OS lze určitě i mnoha jinými způsoby, než odinstalací prohlížeče, který není využíván­"

Tady jde o zneschopnění aplikací, běžící na tom enginu. Podobně jako odinstalace Flashe znamenala, že byste odstavil úplně všechno, co na něm bylo napsáno. Vy tady chcete, aby si každá aplikace nesla svůj vlastní Flash. Vždyť ten byl neskutečně děravý i tehdy, když byl spravován na jednom místě. A teď si představte, jak ­"superbezpečné­" by to bylo, kdyby si každá aplikace nesla svou vlastní kopii Flashe. Na kompu byste měl několik desítek kopií několika různých verzí, drtivá většina by byla v naprosto zastaralých a nebezpečných variantách. Ani nejnovější verze na jediném místě nemusí znamenat 100% bezpečnost, ale rozhodně zajistí lepší bezpečnost, než když si to aplikace ponesou samy.

"odinstalací prohlížeče, který není využíván­"

Jde především o ten engine v něm, na kterém běží spousta aplikací. Tady se bavíme o něčem, co se dá srovnat s Flashem, Java RE, DirectX,... Jasně, engine a prohlížeč by se mohl rozdělit do dvou nezávislých entit, ale je větším problémem engine nebo jeho prohlížeč na něm postavený? Jestli je někde problém, bude spíše v tom enginu, jenže ten engine je právě to, co by tam zůstalo, kdyby Microsoft umožnil rozdělení Edge od enginu. Takže byste si vůbec nepomohl. Odinstaloval byste jednu aplikaci, ale ne engine. Tady se řeší nová struktura hybridních Win32 aplikací, o něco, na čem není postaven jen prohlížeč, ale spousta aplikací ­(nejen od Microsoftu, jde o standard, který se nyní používá k psaní moderních aplikací pro Windows, jež mají zobrazovat webový obsah s využitím HTML5, CSS, JS,...­). A i pro programátora je jednodušší využívat vytvořené standardizované knihovny, které má zajištěné.
Odpovědět0  0
Simik (358) | 19.9.202017:37
Microsoft se hájí tím, že jde o aplikace pro OS.
To mi přijde zvrácené, mít vlastné OS závislý na aplikaci konkurence.

Přijde mi, že vytváříte­(Microsoft­) falešné filema buď bude ve Windows Edge nebo budou aplikace nezabezpečené. To je přece nesmysl.
Možností zajistit přítomnost API je spousta. Příklady jsem psal v předchozím příspěvku.
Ten Flash je jeden z příkladů API, které fungovalo aniž by bylo součástí OS. Takových je přece mnoho a žádný nemusí být zadrátovaný v OS. Každá aplikace může udělat ­(a dělá pokud potřebuje něco k běhu­), že zjistí přítomnost­/verzi potřebné knihovny a napíše chybovou zprávu s informací kde knihovny stáhnout. Naprosto běžná věc.


"estli je někde problém, bude spíše v tom enginu, jenže ten engine je právě to, co by tam zůstalo, kdyby Microsoft umožnil rozdělení Edge od enginu.­"

Nejde o dělení, ale o zbavení se­/nahrazení celku jiným. Proč by tam musel zůstat? Myslím technicky, že MS chce mít v každém počítači svůj prohlížeč je každému jasné. Pokud jde o standardizované API, neměl by být problém jej nahradit jiným jako například v Androidu.


"Tady se řeší nová struktura hybridních Win32 aplikací, o něco, na čem není postaven jen prohlížeč, ale spousta aplikací­"
Jaké například?

Přesto to IMO nijak nevynucuje to vše co tvrdíte ­- mít natvrdo zadrátovaný engine prohlížeče v OS a ještě na něm být závislý.

Pořád se musím ptát, pokud to jinak nejde jak to řeší jiné OS?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 20.9.20208:23
"Přesto to IMO nijak nevynucuje to vše co tvrdíte ​­- mít natvrdo zadrátovaný engine prohlížeče v OS a ještě na něm být závislý.­"

Microsoft to sice explicitně neřekl, ale podle všeho, co Microsoft naznačil a řekl, to implicitně nasvědčuje tomu, že celá věc, o kterou tu jde, je WebView2. Programoval jste někdy? Víte, jaké je to ulehčení práce mít standard, na který se můžete spolehnout? Pořád se na to díváte ze špatného úhlu. Microsoft zde v podstatě zavádí nový Flash. Nový systém, jak do Win32 aplikací vkládat webový obsah s využití HTML5, CSS i JS. Programátor může udělat aplikaci v HTML5, tu umístit na web a relativně snadno na to udělat i desktopovou aplikaci.

"Pořád se musím ptát, pokud to jinak nejde jak to řeší jiné OS?­"

A jiné OS a společnosti snad zavádí výše zmíněné? V podstatě nový ucelený systém pro zobrazování a vkládání webového obsahu do Win32 aplikací?

"Pokud jde o standardizované API, neměl by být problém jej nahradit jiným jako například v Androidu. ­"

Jako jak? Jako že Javu od Oraclu nahradíte Javou někoho jiného? Znovu, nejde až tak o prohlížeč, jako jde o API pro aplikace. Pokud programátoři budou programovat ve WebView2, tak Vám žádná změna API za jiné nepomůže, protože to nepojede. Stejně jako DirectX hra potřebuje nainstalovaný DirectX, tak i WebView2 aplikace potřebuje nainstalované WebView2. To je snad logické. Když Chrome nebude podporovat WebView2, tak uživatele odstavíte od podpory mnoha jiných aplikací. Nahradíte API, což je sice krásné, ale toto nové API nepodporuje ty aplikace, takže nepojedou. Stejně jako nepojede žádná aplikace, pokud v OS nebude mít svůj ­"runtime environment­".

"Jaké například? ­"

To já nevím, kdo v tom co naprogramoval. Jde ale o to, že se tu Microsoft snaží prosadit svůj nový systém nejen pro své aplikace. Stejnou funkčnost můžete zadrátovat do aplikací Win32, WPF i .NET. Kdokoli v čemkoli. To, že vedle toho se tradičně snaží protlačit i svůj prohlížeč, je fakt, ale jde zde především o engine. Jenže ten engine je v podstatě zásadní část Edge. Mohl by to rozdělit, ale engine a prohlížeč jsou natolik spjaté věci, že jsou poskytovány spolu. Microsoft se navíc snaží tlačit na prodej aplikací přes svůj Store a je logické, že se snaží programátorům ulehčit výrobu aplikací pro tento systém, zvýšit dosah jejich aplikací širšímu množství uživatelů...
Odpovědět0  0
Simik (358) | 20.9.202010:32
1, To vše tu již bylo a je např. Flash, webview, Net.framework, visual C++ atd.

2, Jak jiné společnosti řeší WebView...

3, Nevím jestli to děláte schválně nebo o tom opravdu nevíte, ale Android má podporu Webview a lze vyměnit poskytovatele. Psal jsem to již v prvních komentářích.
Proč by Chrome nepodporovalo standardní API? Notabene když jej MS používá jako jádro EDGE!
Touž si vymýšlíte opravdu obskurdní scénáře.
Je to celkem jednoduché, aplikace nahlásí systému co podporuje a podle toho ji systém využívá. Pokud nebude podporovat­(poskytovat­) WEBVIEW, nebude možné ji použít jako náhradu za současného poskytovatele a ten tudíž nepůjde odinstalovat.
Ale to je samozřejmě scifi, protože MS se svého prohlížeče nikdy nevzdá. Když mu to prošlo jednou ­(IE­), tak mu to projde znova.

4, Škoda, myslel jsem, že se to používá.


P.S. Nic z toho přece není důvod, aby nešel vyměnit poskytovatel a už vůbec ne, aby na tom musel být závislý OS. Vždyť engine prohlížeče je vystaven do internetu zpracovává kódy z cizích stránek nad kterými nemá uživatel kontrolu.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4972) | 20.9.202012:03
"Nic z toho přece není důvod, aby nešel vyměnit poskytovatel a už vůbec ne, aby na tom musel být závislý OS­"

To se dostáváme k začátku. Jde o to, aby byl zajištěn alespoň jeden poskytovatel. Kdyby ne, mohla by nastat situace, že tam žádný nebude. Vždycky bude problém. Kdyby to bylo po Vašem, uživatel by byl zase naštvaný, že nemůže odinstalovat jiné aplikace, které jsou tím posledním poskytovatelem. Byl­-li by to třeba Chrome, nemohl by ho odinstalovat, dokud by nenainstalovat jiný prohlížeč ­(který by svou instalací mohl do systému nastrčit další bezpečnostní díry, tedy přesně to, co nechcete­). Obě řešení mají své výhody i nevýhody, Microsoft se rozhodl takto ­(a přiznejme si, že se mu to současně náramně hodí do krámu­).
Odpovědět0  0
Simik (358) | 21.9.20206:56
Zajistit, aby byl přítomný alespoň jeden posklytovatel lze mnoha jinými způsoby. Tohle už jsem jednou vysvětloval:

" Simik ­(100­) 18.9.202010:56
1, Mě to nijak složité nepřijde. Prostě místo blokování odinstalace Edge, bude blokovat​­(varovat při odinstalaci​­) aplikaci právě využívanou pro API.­"
.

A v tom je právě ten zakopanej pudl. Pokud MS řekne nelze jej odinstalovat, protože musíme to a ono a přitom je nad slunce jasné, že to lze zajistit i jinými způsoby, pak je ­(skoro­) všem zřejmé, že se jedná o ­"výmluvu­" a MS nechce, aby byl Edge odinstalovatelný.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 18.9.202011:46
Myslim ze si nejdriv ujasnete par pojmu. Co tady probirate engine aplikaci? A NET framework je asi co? :­) zalezi v cem aplikaci delate, ale pokud si nenaprogramujete vlastni zobrazeni, volate procedury windows. Treba vzdalena plocha ma ve Windows 2 aplikace ­(dve ruzna rozhrani, jeden princip­). Pokud opatchujete nejakou diru, budou opatchovane obe aplikace, protoze vyuzivaji ten samy princip. Proti nevidim, proc musi byt Edge natvrdo v systemu.
Odpovědět0  0
armagedon (238) | 8.9.202020:52
Ne, Microsoft proste nechce aby si uzivatel mohl svou zakoupenou licenci na svem stroji spravovat sam. MS by tu odinstalaci mohl podminit ­"hruzostrasnou vyhruzkou­", ze uzivatel muze zustat bez weboveho prohlizece a zrict se v ni zodpovednosti, mohl by tu odinstalaci podminit pritomnosti jineho weboveho prohlizece ­(pripadne neni vubec komplikovane pohlidat, aby v systemu byl nekterych z tech par alternativnich prohlizecu­). Pri nejhorsim by tuto vlastnost mohl omezit treba na nizsi verze typu home, ale proc si to blbe edge nemohu na svem zakoupenem os odinstalovat ani v te nejvyssi enterprise edici mi hlava nebere ­- predvsim v kontextu s tou slavnou aferou a pokutovanim za ie v minulosti. MS ma proste potrebu zduraznit ze musime platit za os jako sluzbu, ktery neni nas a nic v nem nam nepatri :(
Odpovědět8  6
wrah666 (6205) | 8.9.202020:57
Btw: opravcdu neexistuje způsob, jak se toho humáče zbavit? Nějaký software třetí strany, co to vyřízne? Dopr, vždyť existují viry, které převezmou kontrolu nad celým PC, copak by stejnou metodu nešlo použít i k něčemu užitečnému?
PS: ještě že se alespoň ty otravné aktualizace dfají natvrdo zrazit na routeru. Stačí zakázat spojení na microsoft.com a windowsupdate.com :)
Odpovědět5  5
armagedon (238) | 8.9.202021:04
Priznavam ze jsem to nikdy nemel potrebu az tolik resit a podrobneji jsem to nezkoumal. Tahle vlastnost mi vadi hlavne v principialni rovine, standartni odinstalace ale opravdu neni mozna ani v enterprise edici.

PS: v krajnim pripade si uzivatel, ktery si dokaze nainstalovat alternativni webovy prohlizec, obvykle dokaze tu instalacku sehnat i jinak, nez prostym stazenim z webu.
Odpovědět3  0
siddhi (270) | 8.9.202021:51
Odinstaloval ho lze skrz PowerShell. Nicméně nutno počítat, že po každé větší aktualizaci Windows se automaticky nainstaluje zpět. Stejné je to třeba s Defendrem.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 8.9.202022:27
Jak již bylo naznačeno, windows mají aktualizace SKUTEČNĚ zakázané. TJ nikoliv, že se zaktualizují, když je to přestane bavit. A dík za tip.
Odpovědět1  1
doriel (497) | 17.9.20209:28
Mám podnikové W1809 Enterprise a zrovna Defender bych nikdy nemazal, přijde mi hodně OK a nemusím mít žádný dodatečný SW, který mi pak omylem zablokuje updaty, kterým se stejně nevyhneme. Avast, AVG a další ... stali se z toho strašící programy, které Vás nutí kupovat licence a platit díky strachu co ve Vás vyvolávají neustálími hláškami o bezpečnostní rizicích.. Ať s tím jdou k šípku, mě stačí Defender ­- tohle Windows chybělo od začátku ­- antivir v základu.

K tázce jak se toho ­(dočasně­) zbavit:
Jako admin spusť powershell a zkopíruj

Get­-AppxPackage ­-AllUsers | Out­-GridView ­-PassThru | Remove­-AppxPackage

Odinstaluj co cheš, jestli víš co děláš.
Cheers.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1648) | 9.9.20207:29
Váš postup je skvělý, byl bych ovšem raději, kdybyste se od netu odpojil úplně. Nestojím o vámi šířenou havěť.
Odpovědět2  7
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.